VIB-tweedaagse | 20,21 april 2017

donderdag, 23 maart, 2017 - 16:41

Samenwerken en innovatie

Op donderdag 20 april en vrijdag 21 april is een speciaal evenement van de Vereniging voor Infrabeheerders (VIB): de VIB-dagen. Dit jaar staat Zeeland centraal, een provincie die veel te bieden heeft op het gebied van samenwerking en innovatie. Maak kennis met de VIB, leer van vakgenoten en geniet van al het mooie dat Zeeland te bieden heeft!

 

 

Programma

Donderdag 20 april 

Kantoor Waterschap Scheldestromen in Middelburg

17.30 Inloop met buffet

18.45 Opening VIB-tweedaagse door dijkgraaf Toine Poppelaars

19.00 Innovatiepitches en workshops

20.45 – 22.00 Afsluiting en borrel

 

Vrijdag 21 april

Historische abdij van Middelburg

11.00 Workshops en pitches over samenwerking in Zeeuwse projecten, zoals Waterdunen, de Marinierskazerne en de Tractaatweg.

12:00 Keynotespeaker

12.30 Lunch

Wies Vonck, secretaris-directeur van waterschap Scheldestromen, Ab Smit, secretaris-directeur van Provincie Zeeland en Theo van de Gazelle, hoofdingenieur-directeur van de dienst Zee en Delta van Rijkswaterstaat bereiden onder leiding van Zeeuwse top-koks een heerlijke lunch.

13:00 uur Excursies (keuze)

 

Bekijk hier het volledige programma

 

Excursie: Waterzuiveringsinstallatie Ritthem

Deze rioolwaterzuivering levert niet alleen gezuiverd afvalwater, maar dankzij biogas ook voldoende schone elektriciteit om 380 huishoudens van stroom te voorzien. De installatie is dus veranderd van verwerker van afvalwater in een producent van energie.

 

Excursie: Oosterscheldekering

Tijdens deze excursie krijgt u inzicht in het risicogestuurd onderhoud. Tocardo Tidal energy solutions, producent van vrijstaande waterkracht-turbines, heeft vijf getijdenturbines in de Oosterscheldekering voor het opwekken van groene energie. Tijdens deze excusie krijgt u de kans om de verschillende onderhoudstechnieken van dichtbij te bekijken.

 

 

 

 

Workshops/pitches

Donderdagavond

 

Nieuwe Sluizen in Terneuzen 

Door Marco Heijdens van InfraGO

Marco Heijdens was als dialoogsecretaris medeverantwoordelijk voor de interne en externe coördinatie van het aanbestedingsproces van het D&C contract van de nieuwe Sluis Terneuzen. Dit complexe infrastructurele project omvat de bouw en onderhoud van de derde grootste sluis ter wereld. Tijdens deze workshop neemt Heijdens u mee in de uitdagingen van dit grootse project.

 

De multiflexmeter

De multiflexmeter is een klein modulair apparaat dat continu én online bijvoorbeeld het peil, de stroomsnelheid, de neerslag en het zoutgehalte van het water meet. Dit innovatieve product voor watermonitoring is een initiatief van medewerkers van waterschap Scheldestromen. Het systeem is steeds in ontwikkeling en iedereen wordt van harte uitgenodigd mee te denken.

 

Herinrichting Kruispolder

Het waterschap experimenteert in de Kruispolder met een hele nieuwe aanpak van samenwerking. Het watersysteem werkt in dit gebied niet optimaal, maar deze keer helpen perceeleigenaren zelf mee met het oplossen van het probleem. Het resultaat? Een gedragen actieplan met werk voor zowel het waterschap als de omgeving.

 

De wegbeheerdersapp

De inspectiepapieren van waterschap Scheldestromen hebben plaats gemaakt voor iPad-apps. Dit scheelt de medewerkers buiten veel tijd, bespaart bovendien een hoop kosten en ook wordt de organisatie realtime geïnformeerd over de voortgang van de inspecties. In deze pitch maakt u kennis met een speciaal ontwikkelde app voor wegbeheerders.

 

Fietsvonkpad

Massa’s scholieren fietsen dagelijks vanuit Walcherse dorpen naar school in Middelburg. Ze rijden in de wintermaanden vaak in het aardedonker. Het waterschap doet samen met aannemer Sandee een proef met een oplichtend fietspad waar nu geen lantaarnpalen staan. De eerste resultaten zijn net bekend!

 

De grondradar

Met een grondradar, die je kunt vergelijken met een metaaldetector, meet het waterschap de kleidiktes van een dijk. Het apparaat stuurt signalen de grond in en de verschillende grondlagen sturen elk een ander soort signaal terug. Nu kost het nog ruim anderhalve dag om zo’n zestig grondboringen te krijgen, maar de grondradar meet 38.000 punten binnen een paar uur. Tijdens deze pitch leert u meer over deze innovatie.

 

De Energiefabriek!

Waterschap Scheldestromen maakt de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Ritthem energieneutraal. Door het in de zuivering geproduceerde slib te vergisten, kan het Waterschap al ongeveer 80 procent van de eigen energiebehoefte opwekken. De zuivering wordt dus een echte Energiefabriek!

 

Projectorganisatie Waterveiligheid (POW)

Waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat Zee & Delta hebben hun krachten gebundeld in de POW. Door kennis en capaciteit te delen op waterveiligheidsprojecten (Bestuursakkoord Water, HWBP en het programma Ruimte voor de Rivier) in de regio Zeeland werken beide organisaties op een efficiënte manier samen. Zo maken Rijkswaterstaat en waterschap een efficiencyslag zonder te tornen aan “droge voeten”.

 

Sensoren in de sluis

Door Gilbert Westdorp 

Westendorp vertelt u alle ins en outs over een proefproject met sensoren in een sluis. Door analyse van de sensordata vinden reparaties en onderhoud nu precies op het juiste moment plaats. Voorheen werd dit vaak te vroeg of juist te laat uitgevoerd.

 

 

 

Kosten & aanmelden

De gehele VIB-tweedaagse kost slechts € 20,- inclusief lunch en diner! Wilt u slechts een van de dagen bijwonen? Dat kan voor € 10,-. De Tweedaagse is een unieke kans om kennis te maken met de VIB. Voor leden is dit evenement gratis. Een lidmaatschap kost slechts € 30,-. U krijgt dan toegang tot het kennisnetwerk van de VIB en wordt uitgenodigd voor workshops en bijeenkomsten met vakgenoten. Nieuwe leden ontvangen bovendien gratis OTAR! Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: vibinfra@gmail.com

 

Wat is de VIB?

De Vereniging voor Infrabeheerders (VIB) is een netwerk voor functionarissen in de sector infrabeheer, waarbij kennisuitwisseling centraal staat. De VIB organiseert regelmatig bijeenkomsten, voordrachten en symposia.